OMCH

Endoszkópiánk

Az OMCH Egészségügyi Szolgáltató Kft. tulajdonát képező, de a Bács-Kiskun Megyei Kórház területén álló épületben, önálló szervezeti egységként működtetjük, hazánk egyik legjobban felszerelt vizsgáló laboratóriumát. Kulturált körülmények között, korszerű eszközparkkal, minden igényt kielégítő környezetben, kiválóan képzett szakemberekkel látjuk el betegeinket.

Vizsgálataink három önálló vizsgálóhelységben történnek, ahol évente mintegy 2500-3000 gasztroszkópiát, 3000-3500 kolonoszkópiát, 500-550 endoszkópos epeúti és hasnyálmirigy vizsgálatot (ERCP) és 250-300 endoszkópos ultrahang vizsgálatot végeznek szakembereink. A beavatkozások jelentős része, mintegy 20-25%-a operatív endoszkópia. Operatív vizsgálatként többek között sürgősségi vérzéscsillapítást, konvencionális és magas rizikójú polipektómiákat, tápcsatornai (nyelőcső és vastagbél) szűkületek tágításait, az epeúti és hasnyálmirigy betegségek széleskörű endoszkópos ellátását (szűkületek tágítása és stentelése, epeúti és hasnyálmirigy kövek törése, illetve eltávolítása, endoszkópos hasnyálmirigy ciszta szájaztatás, stb.) végezzük. Hazánkban második centrumként végezzük bizonyos korai tápcsatornai rákok endoszkópos, egészben történő eltávolítását (ESD, endoszkópos szubmukóza disszekció) is.

2017-ben a jelenleg elérhető egyik legmodernebb endoszkópos ultrahang készüléket vásároltuk meg és állítottuk munkába, melynek segítségével több invazív vizsgálat elvégzésére van lehetőség. Az endoszkópos ultrahang megléte nagy segítséget jelent nem csak a gasztroenterológiai kórképek vizsgálatában, hanem az onkológiai ellátásban is, a daganatok kiterjedésének megállapításában (staging) illetve szöveti mintavételek (endoszkópos ultrahang vezérelt citológia) végzésében.

Helicobacter pylori kimutatására kilégzési tesztet végzünk.

A gyors és fájdalommentes C14-urea-kilégzési teszt segítségével könnyen kimutatható a Helicobacter pylori baktérium jelenléte. A vizsgálat mintegy 30 percet vesz igénybe.


Bátran kijelenthetjük, hogy nem csak a vizsgálatok mennyiségére, de minőségére is büszkék lehetünk, hiszen belső minőségbiztosítási rendszerrel is folyamatosan igyekszünk javítani munkánkon. Mindezeken túl a folyamatosan rendelkezésre álló endoszkópjaink száma és a tápcsatornai endoszkópos műtétekhez szükséges legkülönfélébb tartozékok ellátása is kiváló.

Vizsgálatainkat előjegyzés alapján végezzük, rendelésünk beutaló köteles.

A vizsgálatokat betegeink előre egyeztetett kérése alapján, bódításban is elvégezzük, a megfelelő óvintézkedések betartása mellett ( hozzátartozó vagy kísérő jelenléte).


Reméljük, hogy mind szakmai, mind emberi hozzáállásunk minden betegünk megelégedésére szolgál.


Rendelési idők:
Gasztroenterológiai szakrendelés:
H-P: 8.00-13.00

Endoszkópos szakrendelés:
H-P: 8.00-15.00

Munkatársaink:
Orvosok

 • Dr. Budai Annamária, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos
 • Dr. Dubravcsik Zsolt, belgyógyász-gasztroenterológus főorvos
 • Dr. Csőke Dániel belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos
 • Dr. Mohácsi Szilvia, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos
 • Dr. Szajki Károly, sebész-gasztroenterológus főorvos
 • Dr. Velkei Tamás, belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos
 • Dr. Virányi Zsolt, belgyógyász-gasztroenterológus adjunktus

Endoszkópos szakasszisztensek

 • Somogyi Erika vezető szakasszisztens
 • Tóthné Piszmán Klára szakasszisztens
 • Muhi Mária szakasszisztens
 • Bosnyák Anita szakasszisztens
 • Csicsóné Miklós Tímea szakasszisztens
 • Bencsik Bernadett-orvosi dokumentátor
 • Szodrainé Juhász Anikó-technikai dolgozó


Elérhetőségeink:

 • Szövettani eredményekről érdeklődés, minden nap 13.00-15.00 között a 76/519-814 telefonszámon
 • Szövettani leleltek kiadása: Hétfő és Csütörtök 14.00-15.30 között


Előjegyzés szakambulanciára, endoszkópiára, magánrendelésre:

 • a 76/519-814 közvetlen telefonszámon, vagy
 • a kórházi központon keresztül a 76/516-700/ 5446 melléken


Tájékoztatjuk tisztelt betegeinket, hogy az előjegyzett időpontok tájékoztató jellegűek.

Mind a szakrendelésen, mind az endoszkópos vizsgálatok során előfordulhatnak késedelmek, melyekért ezúton is szíves megértésüket kérjük!

Előkészület a vizsgálatokhoz:

Gyomortükrözés, endoszkópos ultrahang vizsgálat
A felső tápcsatornai vizsgálatok (gyomortükrözés /gasztroszkópia/, endoszkópos ultrahang vizsgálat) különösebb előkészületet nem igényelnek betegeink részéről. Annyi azonban feltétlenül szükséges, hogy a vizsgálat előtt 6 órával már szilárd ételt nem fogyaszthatnak, illetve 4 órával a vizsgálat előtt már folyadékot sem ihatnak. Gasztroszkópia(gyomortükrözés)

Vastagbéltükrözés
Az alsó tápcsatornai vizsgálatok (vastagbéltükrözés/kolonoszkópia/) előkészületet -hashajtás, diéta-igényelnek, melynek elvégzése minden esetben szükséges, hiányában a vizsgálat nem végezhető el. Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)

Helicobacter kimutatása kilégzési teszttel:
A vizsgálat menete: egy C14 izotóppal jelölt kapszulát kell lenyelni, majd 10-20 perc várakozás után egy ún. légzési kártyába kell levegőt kifújni, melyet műszerrel elemzünk. A vizsgálat eredményéről lelet készül. Előkészület: a vizsgálatot megelőző három órában az étkezés és az ivás tilos. Amennyiben Önt antibiotikumokkal kezelték, a kezelés befejezését követően legalább 4 hetet kell várni, amennyiben savcsökkentő gyógyszert szed, akkor 5 napot kell várni a vizsgálat elvégzésével.