OMCH

Gasztroszkópia

1. Amit a gasztroszkópiáról (gyomortükrözés) tudni érdemes

A gyomorbélrendszer felső szakaszát a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél (duodenum) alkotja.

A gasztroszkópia a gyomorbélrendszer felső szakaszának endoszkópos
vizsgálata, amely segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a
patkóbél területeinek bizonyos megbetegedései. Endoszkópos vizsgálat
segítségével láthatóvá válik a fenti szervek belső felülete. Videoendoszkóp segítségével ez a kép egy endoszkópos tornyon (képernyőn) jelenik meg.

A vizsgálat során a szájon keresztül egy kb. 9 mm vékony, hajlékony műszert vezetünk a gyomorba (előtte a garatot érzéstelenítjük). Áttekintjük a nyelőcsövet, a gyomrot és a kezdeti vékonybél szakaszt, szükség esetén szövettani mintát veszünk. A vizsgálat nem fáj, inkább csak kellemetlen, általában kb. 5-7 percig tart. A műszeren keresztül befújt levegő miatt teltségérzés, esetleg átmeneti hányinger jelentkezhet.

A torkában „gombócérzés” lehet kb. egy órán át, amely az érzéstelenítő következménye.

A vizsgálat szövődményaránya csaknem elhanyagolható, a megfelelő indikáció (javallat) és a kórelőzményi adatok pontos ismeretében.


2. Mire jó a gasztroszkópia?

Diagnosztizálásra (betegségek felderítése) illetve kórházi körülmények között terápiás beavatkozások (pl.: polipok eltávolítása) elvégzésére.

A gasztroszkópos vizsgálat tehát alkalmazható a fekélyek, a gyulladások, a polipok valamint a daganatok diagnosztizálására, illetve a vérzések és a fájdalom okainak felderítésére.

A kellő időben elvégezett vizsgálat biztosíthatja a pontos diagnózist és a gyógyulást, ezért halogatása kockázatos lehet.

A vizsgálat során kimutatható (gyors teszt vagy szövettani minta) a fekélyek egy jelentős részének a kialakulásában szerepet játszó Helicobacter pylori nevű baktérium is.

A tükrözés során szöveti mintavétel (biopszia) elvégzésére is van lehetőség, amely alapján a pontos diagnózis megadható. A biopsziavétel nem fájdalmas, a beteg semmilyen kellemetlen érzést nem észlel. A beavatkozás előnye, hogy rövid idő alatt a beteg pontos diagnózist és leletet kap.

Ambulanter, járóbeteg ellátásként a rendelésünkön jelenleg csak diagnosztikai vizsgálatokra van módunk, természetesen szövettani mintavétel is történik, ha erre szükség van.


3. A beavatkozás kockázatai, szövődményei

  • Érzéstelenítő szer vagy nyugtató injekció iránti túlérzékenységi reakció;
  • nyelőcső, gyomor, patkóbél falának sérülése;
  • beavatkozással kapcsolatosan vérzés vagy perforáció alakulhat ki;
  • epilepsziás roham vagy szívritmuszavar következhet be, az erre veszélyeztetett személyek esetében;
  • a tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény miatt (10 000 vizsgálatból átlagosan egy esetben) sürgős műtét válhat szükségessé.


A garat érzéstelenítése Lidocain spray-vel történik, nyugtató injekcióként Dormicum (Midazolam) adható vénásan, mely átmeneti bódultságot okoz, valamint a vizsgálat után amnéziát okozhat (A beteg nem emlékszik a vizsgálat kellemetlenségeire). Dormicum csak orvosi megbeszélés alapján kérhető és adható.


4. Előkészület a vizsgálatra

Az endoszkópos vizsgálat előtti napon éjfél után már semmilyen ételt és italt ne fogyasszon!

Ha a vizsgálat délután történik, akkor délelőtt még ihat folyadékot (pl. cukros folyadékot, hogy a vércukorszint leesését elkerülje), de a vizsgálatot megelőző 6 órában már ne igyon és ne egyen semmit! Cukorbetegek előkészülete orvosi tanács alapján történjen!


5. A vizsgálatot követő időszak teendői

  • Ha a beteg nyugtató injekciót kapott, aznap nem vezethet gépjárművet;
  • bágyadtságérzés, álmosság jelentkezhet;
  • rövid megfigyelést követően kísérő jelenlétében távozhat;
  • garatérzéstelenítés után 1-1 órán át nem ihat, és nem ehet.

Amennyiben a vizsgálat után szokatlan panasz vagy tünet jelentkezne, forduljon vizsgáló orvosához.

Hírek

2012-02-14
Újabb tartozékokkal bővítettük kínálatunkat!!! Tovább »
2012-02-03
Keressen minket a Facebookon is!! Tovább »
Mégtöbb hír »

Bejelentkezés


Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »