OMCH

Gasztroszkópia (gyomortükrözés)

1. Amit a gasztroszkópiáról (gyomortükrözés) tudni érdemes

Az emésztőrendszer felső szakaszát a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél alkotja.  A gasztroszkópia (gyomortükrözés) az emésztőrendszer felső szakaszának endoszkópos vizsgálata, melynek segítségével felderíthetők a nyelőcső, a gyomor és a patkóbél területeinek bizonyos megbetegedései. A vizsgálat során a garatérzéstelenítést követően szájon át egy kb. 9 mm vékony, hajlékony műszer – videoendoszkóp - kerül levezetésre, melynek segítségével a vizsgált szakasz élőképe egy monitoron jelenik meg, jól láthatóvá téve az emésztőrendszer szakaszainak nyálkahártyáján lévő elváltozásokat, elsősorban fekélyeket, daganatokat, polipokat. Szükség esetén szövettani mintavételre kerülhet sor. Sem a vizsgálat sem pedig a mintavétel fájdalmat nem okoz, inkább csak kellemetlen.

Előkészítés:

A vizsgálat éhgyomorra történik, a reggeli vagy a délelőtti órákban, ezért a vizsgálat előtti napon éjfél után már semmilyen ételt és italt ne fogyasszon! Cukorbetegek előkészülete orvosi tanács alapján történik! A dohányzás fokozza a gyomornedv-termelést, ezért azt a vizsgálat előtt kerülni kell. A vizsgálat a betegbeleegyező nyilatkozat kitöltése és aláírása után kezdődik. A vizsgálat leggyakrabban éber állapotban történik, de lehetőség van nyugtató injekció beadatására. Vizsgálat előtt feltétlenül jelezni kell, ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed! Ilyen esetben a szövetminta vételét mérlegelni kell (véralvadásgátló gyógyszer fajtája), mert a szokottnál nagyobb mértékű vérzés léphet fel.

A vizsgálat menete:
Első lépésként a kivehető, nem rögzített fogsort ki kell venni, majd a garatot Lidocain spray-vel elérzéstelenítik. A vizsgálathoz bal oldalra kell feküdni, felhúzott térdekkel. A száj kinyitását követően a fogsor közé helyezett fogsorvédőn keresztül vezetik be a hajlékony, mintegy ujjnyi vastag (9mm) csövet a szájüregbe, melyet egy határozott nyeléssel kell lenyelni. Az eszköz megfelelő mozgásához és a képalkotáshoz szabad térre van szükség, ezért a gasztroszkóp egyik csatornáján vizsgálat közben a készülék levegőt fúj a gyomorba, mely puffadást, feszítő érzést, esetleg átmeneti hányingert okozhat. Sokat segít, ha a vizsgálat közben az orron keresztül lassan, nyugodtan lélegzik, az arcát lefelé fordítja, hogy a benne összegyűlő váladék szabadon eltávozzon. A nyálkahártya állapotának pontos megítélésénél előfordul, hogy a gyomorban felgyülemlett váladékot le kell szívni. A vizsgálat során talált elváltozásból szövetmintát kell venni, mely az eszköz csatornáján keresztül bevezethető speciális fogókkal történik. A biopsziavétel nem fájdalmas, nem jár kellemetlen érzéssel. A vizsgálat általában kb. 5-7 percig tart. Az érzéstelenítő hatása 1-2 órán belül múlik el, addig a garat érzéstelen marad és a félrenyelés veszélye nagy, ezért nem szabad sem inni sem enni, illetve a torokban un.”gombócérzés” fordulhat elő, mely szintén 1-2 óra alatt múlhat el.

2. A beavatkozás kockázatai, szövődményei

Teljes kockázatmentesség a legnagyobb gondossággal végzett vizsgálat esetén sem garantálható! A vizsgálat szövődményaránya csaknem elhanyagolható, a megfelelő indikáció és a kórelőzményi adatok pontos ismeretében.

Ritkán előforduló szövődmények:

  • érzéstelenítő szer vagy nyugtató injekció iránti túlérzékenységi reakció;
  • nyelőcső, gyomor, patkóbél falának sérülése;
  • beavatkozással kapcsolatosan vérzés vagy perforáció alakulhat ki;
  • epilepsziás roham vagy szívritmuszavar következhet be, az erre veszélyeztetett személyek esetében;
  • a tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény miatt (10 000 vizsgálatból átlagosan egy esetben) sürgős műtét válhat szükségessé.


3. A vizsgálatot követő időszak teendői

  • ha a nyugtató injekciót kapott, aznap nem vezethet gépjárművet;
  • bágyadtságérzés, álmosság jelentkezhet;
  • rövid megfigyelést követően csak kísérővel távozhat;
  • garatérzéstelenítés után 1-2 órán át nem ihat, és nem ehet;
  • lelet átvétel, melyet a vizsgálatot végző orvos készít el, és ad át. A lelet rendszerint könnyen és jól értelmezhető, leírásra kerül, hogy meddig sikerült levezetni az eszközt, van-e ezen a szakaszon nyálkahártya-eltérés, gyulladás, fekély, daganat, vérzés és történt-e szövettani mintavétel. Tartalmazza az esetleges kontroll vizsgálat időpontját, vagy a szükséges további vizsgálatok (ultrahang, röntgen,... stb.) javaslatait, illetve a szövettani minta eredményének várható átvételi idejét.
Amennyiben a vizsgálat után szokatlan panasz vagy tünet jelentkezne, forduljon vizsgáló orvosához.