OMCH

Kolonoszkópia

1. Mit érdemes tudni a kolonoszkópiáról (vastagbéltükrözés)?

Az alsó bélszakaszon kétféle endoszkópos vizsgálat végezhető: kolonoszkópia során az egész vastagbelet és a végbelet vizsgálják, szig-moidoszkópia során pedig a szigmabél és a végbél vizsgálata történik.

A fenti endoszkópos vizsgálatok alkalmazhatók a vastagbél gyulladásos állapotainak, polypoknak, daganatoknak a diagnosztizálására, illetve szöveti mintavétel (biopszia) elvégzésére. Segítségével megkereshetők a vérzések, illetve a fájdalom forrásai és okai. A vizsgálatot végbélen keresztül végezzük, előtte a vastagbél kitisztítása (beöntések, hashajtó) szükséges. A végbélen keresztül egy kb. 10-12 mm átmérőjű, haj-lékony műszert vezetünk a vastagbélbe, amelynek segítségével át tudjuk tekinteni a vastagbél különböző szakaszait.

Az endoszkópban lévő videokamera segítségével a vastagbél képe megjelenik egy képernyőn. Az esetek egy részében csak a végbél és a kezdeti vastagbél vizsgálatára van szükség (szigmoidoszkópia), más esetben az egész vastagbelet vizsgálnunk kell. A műszeren keresztül befújt levegő miatt hasi diszkomfort érzés, „szélgörcs”-szerű tünetek jelentkezhetnek, ezek gyorsan elmúlnak. A vizsgálat általában 12-15 percig tart, de esetenként elhúzódhat. A vizsgálat során szövettani mintavétel is történhet, ezt a beteg nem érzi.

Kolonoszkópia előtt az esetek egy részében Ön kaphat valamilyen nyugtatószert intravénásan, vagy orvosi megbeszélést követően altató orvos jelenlétében rövid intravénás altatás is lehetséges, míg szigmoidoszkópia során többnyire nem szükséges nyugtató adása.


2. Mire jó a kolonoszkópia és a szigmoidoszkópia?

Diagnosztizálásra (betegségek felderítése) illetve kórházi körülmények között terápiás beavatkozások (pl.: polypok eltávolítása) elvégzésére.

A vastagbél vizsgálata tehát alkalmazható gyulladások, polypok, valamint daganatok diagnosztizálására, illetve vérzések és a fájdalom okainak felderítésére.

A tükrözés során szövettani mintavétel (biopszia) elvégzésére is van lehetőség, mely alapján a pontos diagnózis megadható. A biopszia vétel nem fájdalmas, a beteg semmilyen kellemetlen érzést nem észlel. A beavatkozás előnye, hogy rövid idő alatt a beteg pontos diagnózist és leletet kap.

Ambulanter, járóbeteg ellátásként rendelésünkön jelenleg csak diagnosztikai vizsgálatokra van módunk, természetesen szövettani mintavétel is történik, ha erre szükség van.


3. A beavatkozás kockázatai, szövődményei

 • Érzéstelenítő szer vagy nyugtató injekció iránti túlérzékenységi reakció;
 • beavatkozással kapcsolatosan vérzés, vagy perforáció alakulhat ki;
 • epilepsziás roham, vagy szívritmuszavar következhet be, az erre veszélyeztetett személyeknél;
 • a tükrözéses művelet kapcsán fellépő szövődmény miatt (10 000 vizsgálatból átlagosan egy esetben) sürgős műtét válhat szükségessé.

  A végbélnyílás érzéstelenítése Lidocain géllel történik, nyugtató injekcióként Dormicum (Midozolam) adható vénásan, mely átmeneti bódultságot okoz, valamint a vizsgálat után amnéziát okozhat (A beteg nem emlékszik a vizsgálat kellemetlenségeire). Dormicum csak orvosi megbeszélés alapján kérhető és adható.  4. A beavatkozás elmaradásának lehetséges kockázatai, szövődményei


  Daganatos, gyulladásos megbetegedések valamint a polypok diagnosztizálásának legbiztosabb módszere a tükrözéses vizsgálat, amely kellő időben elvégezve biztosíthatja a gyógyulást, ezért halogatása kockázatos lehet.


  5. Előkészület a vizsgálatra

  A vizsgálat előtti két napon csak rostszegény ételeket (tört krumpli, kenyérféle, folyadék, leves, stb.) szabad fogyasztani.

  A vizsgálat előtti napon még lehet reggelizni, ebédre már csak folyadékot szabad fogyasztani (pl. a leves levét). Az egész nap folyamán legalább 3-4 liter folyadék fogyasztása javasolt. Kora délután be kell venni előírás szerint az X-prep nevű, gyógyszertárban receptre kapható, vagy egyéb hashajtót (pl.: keserűsó, Fleet Phospho-soda, stb.), és utána a délután folyamán meg kell inni kb. 3 liter rostmentes folyadékot (ásványvizet, teát, stb.). Ekkor már elindul a vastagbél tisztulása, többször kell a WC-re menni, erre az időszakra más programot ne tervezzen. A folyamat estig véget ér, az éjszakát nyugodtan töltheti. Cukorbetegek, súlyos szívbetegek előkészülete a vizsgálatra orvosi konzultáció után javasolt.

  A vizsgálat napján reggel igyon meg kb. 3-4 deciliter folyadékot (teát, ásványvizet, tejeskávét, amit szeret), és jelenjen meg a választott időpontban az Endoszkópos Laboratóriumban. Ha sikeres volt a vastagbél kitisztítása, akkor itt már csak beöntést kap, hogy a bél legvége is tiszta legyen.


  6. A vizsgálatot követő időszak teendői

  Amennyiben a beteg nyugtató injekciót kapott, aznap nem vezethet gépjárművet, ezenkívül bágyadtságérzés, álmosság jelentkezhet. A vizsgálatot követően pihennie kell egy ideig. Amennyiben nyugtatókat is kapott, akkor csak úgy mehet el, ha valaki hazaviszi Önt.


  Amennyiben a vizsgálat után szokatlan panasz vagy tünet jelentkezne, forduljon vizsgáló orvosához.

Hírek

2012-02-14
Újabb tartozékokkal bővítettük kínálatunkat!!! Tovább »
2012-02-03
Keressen minket a Facebookon is!! Tovább »
Mégtöbb hír »

Bejelentkezés


Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »