OMCH

Kolonoszkópia (vastagbél tükrözés)

1. Amit a kolonoszkópiáról (vastagbél tükrözés) tudni kell

A kolonoszkópia (vastagbél tükrözés) az emésztőrendszer aló szakaszának – végbéltől a vékonybélig - vizsgálatára szolgáló eljárás, melynek segítségével felderíthetők a vastagbél egyes szakaszainak megbetegedései (gyulladás, fekély, divertikulum, polyp, daganat, sipoly, berepedés, aranyér). A vastagbéltükrözés indikációi: hasi fájdalom, véres széklet, tartós szorulás, hasmenés, székelési habitus megváltozása, gyulladásos bélbetegség gyanúja, illetve vastagbélrák szűrővizsgálat részeként. A teljes vastagbélszakasz vizsgálata a legkorszerűbb videoendoszkóppal történik, mely eszköz 130-150 cm hosszú, hajlékony, kb. ujjnyi vastagságú. A vizsgálat során levegő és víz bejuttatására van szükség, részben az eszköz biztonságos előrehaladása, másrészt a nyálkahártya állapotának minél pontosabb megítélése miatt. Szükség esetén szövettani mintavételre kerülhet sor.

Előkészítés:

A kolonoszkópos (vastagbél tükrözéses) vizsgálatok több napos előkészítést igényelnek. A vizsgálat előtt már legalább 3 nappal úgynevezett salakmentes diétát kell elkezdeni, ezen idő alatt nem fogyaszthatóak rosttartalmú ételek (gyümölcsök, zöldségfélék, húsok). Étrendi javaslat: bőséges folyadék (víz, tea, rostmentes üdítők), tej-, tejtermékek, tojás, levesek, csokoládé, pudingok, fagylaltok, illetve fehér kenyér, kifli, zsemle. A vizsgálat előtti napon már csak folyadékot szabad inni, javasolt mennyiség 2-3 liter. Cukorbetegek előkészülete orvosi tanács alapján történik! A diéta önmagában nem elegendő az előkészítéshez, hashajtót is alkalmazni kell. Tapasztalatunk szerint nagyon jól tolerálható a recept nélkül is kapható, por alapú készítmény az Endostar lavage. A készítményből az előkészítéshez összesen 6 zacskóra lesz szükség. A vizsgálat előtti napon 4 zacskónyit fel kell oldani 2-2,5 liter vízben, majd azt a délelőtt folyamán kell meginni. A maradék két tasaknyi port kb. 1 liter vízben feloldva kell elosztani esti és reggeli fogyasztásra. Folyadékot (és esetleg kevés pudingot ill. csokoládét) egészen a vizsgálat előtt 3-4 óráig javasolt még fogyasztani.

A vizsgálat a betegbeleegyező nyilatkozat kitöltése és aláírása után kezdődik! A vizsgálat elvégzéséhez lehetőség van nyugtató injekció beadatására. Ezt követően rövid megfigyelés, pihenés szükséges, illetve a gépjárművezetés tilos. Vizsgálat előtt feltétlenül jelezni kell, ha vérzékenységben szenved vagy véralvadásgátló gyógyszert szed! Ilyen esetben a szövetminta vételét mérlegelni kell (véralvadásgátló gyógyszer fajtája), mert a szokottnál nagyobb mértékű vérzés léphet fel. A terápiás beavatkozások előtt vérvétel szükséges, a vérkép, vérzési és alvadási adatok ismerete miatt.

Az előkészítéshez más hashajtók (pl. X-Prep, Picoprep, Fleet Phospho-Soda, stb) is használhatók, de ezen készítmények vénykötelesek!

A vizsgálat menete:

A vizsgálat előtt át kell öltözni 1x használatos nadrágba, melynek a hátsó része lyukas.

A vizsgálathoz bal oldalra kell feküdni, felhúzott térdekkel. A vizsgálat alatt előfordul, hogy a hátára, jobb oldalra, illetve ritkán hasra kell fordulni. Az eszköz bevezetése előtt a végbélnyílás környékét érzéstelenítő és csúszást elősegítő zselével kenjük be és a vizsgálatot végző orvos megvizsgálja a végbélnyílást, majd óvatosan bevezeti az eszközt a végbélbe. A vizsgálat során a bélben történő haladást levegő befújása, illetve víz bejuttatása teszi lehetővé. A vizsgálat célja, hogy a teljes vastagbélszakasz áttekintése megtörténjen, ennek időtartama 10-40 perc lehet. A vizsgálat alatt székelési inger, a befújt levegő miatt haspuffadás, hasi görcsök, feszülés, enyhe hasi fájdalom jelentkezhet. Hasi műtétek okozta összenövések esetén, ezek a panaszok gyakrabban jelentkezhetnek. A gyógyszeres előkészítés szédülést, hányingert, hányást, csuklást okozhat. A vizsgálat során talált elváltozásból szövetmintát kell venni, mely az eszköz csatornáján keresztül bevezethető speciális un. biopsziás fogókkal történik. A biopsziavétel nem fájdalmas, nem jár kellemetlen érzéssel.

2. A beavatkozás kockázatai, szövődményei

Teljes kockázatmentesség a legnagyobb gondossággal végzett vizsgálat esetén sem garantálható! A vizsgálat szövődményaránya csaknem elhanyagolható, a megfelelő indikáció és a kórelőzményi adatok pontos ismeretében.

Ritkán előforduló szövődmények:

  • érzéstelenítő szer vagy nyugtató injekció iránti túlérzékenységi reakció;
  • beavatkozással kapcsolatosan vérzés vagy perforáció (a bél kilyukadása) alakulhat ki;
  • epilepsziás roham vagy szívritmuszavar következhet be, az erre veszélyeztetett személyek esetében;

Szövődmény esetén műtét válhat szükségessé.


3. A vizsgálatot követő időszak teendői

  • ha nyugtató injekciót kapott, aznap nem vezethet gépjárművet;
  • bágyadtságérzés, álmosság jelentkezhet;
  • rövid megfigyelést követően csak kísérővel távozhat;
  • lelet átvétel, melyet a vizsgálatot végző orvos készít el, és ad át. A lelet rendszerint könnyen és jól értelmezhető, leírásra kerül, hogy meddig sikerült a vastagbélben felvezetni az eszközt, van-e a vizsgált szakaszon nyálkahártya-eltérés, gyulladás, fekély, daganat, vérzés és történt-e szövettani mintavétel. Tartalmazza az esetleges kontroll vizsgálat időpontját, vagy a szükséges további vizsgálatok (ultrahang, röntgen,... stb.) javaslatait, illetve a szövettani minta eredményének várható átvételi idejét.

Amennyiben a vizsgálat után szokatlan panasz vagy tünet jelentkezik, forduljon a vizsgálatot végző orvoshoz.